Svenska English

Pressinfo och inbjudan till visning av eldriven stadsbuss.

Tid: Tisdag 17 februari, klockan 12:30
Plats: Dalatrafiks huvudkontor
Bangårdsgatan 11 i Borlänge

Medverkande
Bengt Benjaminsson, trafikchef Dalatrafik
Daniel Asplund, Falu Energi & Vatten
Mats Andersson, Electrodriving Scandinavia
Michael Jessen, Ebusco
Representant från GreenCharge.

Elbussar kommer att förstärka pendeltrafiken under skid-VM
Under VM kommer det att gå gratis pendelbussar mellan centrum (Stora Torget) i Falun och Högskolan på Lugnet. I den här trafiken kommer det även att gå inlånade elbussar. Dalatrafik förfogar över en eldriven stadsbuss från holländska Ebusco. En buss som lånats in från GreenCharge som är ett samarbetsprojekt mellan Blekinge Tekniska Högskola och Miljöfordon Sydost.

-Vi ser VM som ett ypperligt tillfälle att även visa upp och testa klimatsmarta lösningar för busstrafiken i Dalarna, säger Dalatrafiks trafikchef Bengt Benjaminsson. Vi kommer att ha visning och provåkning för representanter från både Borlänge och Falu kommun. För vår entreprenör Sambus blir det en möjlighet att bekanta sig med den nya tekniken. Bussen är tyst, vibrationsfri och accelerationen är mjuk.  Bussen kommer bli en helt ny upplevelse för passageraren, föraren och omgivningen.

-För oss inom Falun 2015 är de här bussarna ännu en pusselbit i vårt arbete med klimatneutrala transporter, säger Björn Floresjö som är transport och logistikansvarig för Falun 2015. Vi har ett mycket bra samarbete med Falu Energi och Vatten när det gäller leverans av biobränsleeldad fjärrvärme till våra anläggningar. Att skid-VM även ger ett tillfälle att visa upp och prova helt klimatneutrala transporter är verkligen något vi gläds åt.

-De här bussarna kommer att köra helt utsläppsfritt eftersom de laddas med förnyelsebar el direkt från våra kraftvärmeverk, säger Daniel Asplund från Falu Energi & Vatten. Om vi eldar upp en återvunnen julgran får vi tillräckligt med el för en elbusstur mellan centrum och Lugnet. All annan transport runt skid-VM klimatkompenseras av oss, vilket innebär att hela evenemanget blir klimatneutralt.

Fakta om bussen:
Ebusco är ett holländskt företag som specialiserat sig på eldrivna bussar med batterier och snabbladdning. Just den här bussen är konstruerad för att ta mer än 90 passagerare. Den har ett lågt insteg för att underlätta för rörelsehindrade och hela karossen är byggd i aluminium.

Räckvidden på en laddning är upp till 30 mil och den kan laddas på en mängd olika sätt. Med kraftigaste snabbladdningen laddas den fullt på drygt en och en halv timme. Motorn har en effekt på 150 kW och ett vridmoment på 2 500 NM.

Fakta från Falu Energi & Vatten som jobbar aktivt med elfordon och utbyggnad av infrastrukturen för laddning i hela kommunen:

•                     För att driva en elbuss en kilometer krävs 1 kWh el

•                     En tur mellan Lugnet och centrum motsvarar el från ett varv på ett av Falu Energi och Vattens vindkraftverk, eller en julgran som förbränns i kraftvärmeverket och samtidigt ger värme till 200 liter blåbärssoppa

•                     Bussarna blir helt utsläppsfria eftersom de körs på förnyelsebar el.

•                     All annan transport under VM, inklusive tillrest publik, klimatkompenseras av Falu Energi & Vatten. Det innebär att detta är historiens första klimatneutrala skid-VM

Kontaktpersoner:

Bengt Benjaminsson
Tel: 0243-625 30, 070-619 08 79
E-post: bengt.benjaminsson@dalatrafik.se

Daniel Asplund
Tel:023-77 46 19, 070-349 46 19
E-post: daniel.asplund@fev.se